Opkweken

What is opkweken?

Opweken is het kweken van jonge planten die op een andere locatie verder uitgroeien tot een volwassen plant. Dit proces kan uiteenlopen van 15 tot 65 dagen en hangt af van de wensen van de klant. Hoe dit proces in zijn werk gaat? Zodra alle productspecificaties zijn besproken, de beste groeiomstandigheden zijn vastgelegd en alle afleverafspraken gemaakt zijn met de klant, gaan wij aan de slag. Een mooi proces voor onze teeltspecialisten om de wensen van de klant te vertalen naar het beste eindproduct, de best gekweekte plant.

Kraamkamer

Het opkweken bij Plantise begint allemaal in onze kraamkamer waar alle zaden binnenkomen. Alle zaden die bij ons worden verwerkt zijn GSPP gecertificeerd. Dit betekent dat ze in een ziektevrije omgeving zijn geproduceerd. Allereerst worden de zaden door een zaaimachine gezaaid in de hiervoor bestemde zaadtrays. Dit proces verloopt volledig automatisch maar op het laatste moment komt er nog een handmatige handeling bij kijken, voor een dubbelcheck of de zaden juist in het midden zijn geplaatst. Eenmaal gecheckt, krijgen de zaden de kans om te ontkiemen. Hiervoor is licht, water, warmte, voeding en een beetje liefde van onze teeltspecialisten nodig.

Sorteren

Als de zaden eenmaal zijn ontkiemt is goed te zien hoe hoog de stekjes zijn gegroeid. Vaak is er een klein verschil in groei te zien. Met onze 3D-sorteermachines worden de stekjes in drie maten gesorteerd: in klein, middel en groot. Om zoveel mogelijk gelijke plantjes af te kunnen leveren worden de groeiomstandigheden voor de klein- en middelformaten aangepast zodat ook deze zullen uitgroeien tot het juiste formaat. Onze teeltspecialisten weten precies aan welke knoppen er gedraaid moet worden om de groeiomstandigheden zo optimaal mogelijk te maken.

Sterkste plant

Om de meest sterke plant op te laten groeien worden de stekjes geënt. Daarmee zorgen onze teeltspecialisten dat de sterke toppen boven op de sterke onderstammen worden geplaatst. Vervolgens worden de geënte stekjes in een ondergrond gepot. Bij het traditioneel opkweken wordt gebruik gemaakt van steenwol. Op onze biologische vestiging in Naaldwijk wordt alleen natuurlijke aarde gebruikt. Eenmaal gepot, kan het groeiproces beginnen.

Afleveren

Zodra de plant groot genoeg is gegroeid en aan de eerder afgesproken productspecificaties voldoet, is het tijd om de plant klaar te maken voor afleveren. In grote getallen worden de planten vervoerd door onze Plantise chauffeurs en afgeleverd bij verschillende telers die de planten uit laten groeien tot volwaardige groenteplanten. Zo ziet het opkweek-proces bij Plantise eruit.

Zo ziet ons opkweekproces eruit

Wellicht wat veel tekst hierboven, hiernaast ziet u het opkweekproces van een tomatenplant visueel vormgegeven. Een van onze grootste productcategorieën waar onze teeltspecialisten veel kennis, ervaring en een beetje liefde in stoppen om de beste plant te laten groeien.

Contact

Irisweg 40, 2665 MK Bleiswijk

088 020 2200

info@plantise.com

Heeft u een vraag?

Vul dit formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact op.